Klijn Meubilair
Bijzet Tafel

Als tweede opdracht zijn we aan de slag gegaan met een ontwerp voor Forest stewardschip council om met een duurzame hout soort een mooi meubel te maken, en als extra opdracht er bij moesten we een gevoel en of een emotie dat in contrast stond met het meubel.

Het eerste wat ik gedaan heb is een vorm studie, kijken naar de verschillende vormen die er zijn zoals vlakken, ruimtelijke vormen en organische vormen. Ook heb ik veel informatie op gezocht over beuken de houtsoort waar we mee werken gaan.

Als gevoel/emotie heb ik gekozen voor Rust omdat je daar in mijn ogen het meeste mee zou kunnen rust zit namelijk in veel verschillende dingen verstopt zoals, herhaling, structuur, natuur, ruimte.

Na wat verschillende vormen en tekeningen kwam ik uit eindelijk op een van de meest simpele vormen die er bestaan de vierkant er is iets heel simpels maar speciaals aan een vierkant. Het is echt overal niet per se in de natuur maar wel om ons heen het is de basis voor bijna alles.

Zelf wilde ik verder met structuur en herhaling daar door kwam ik op het idee om blokken te stapelen en ze een eigen leven te geven in de kamer of ruimte waar ze staan. De blokken hebben geen achterschot om de ruimte goed weer te geven en het niet afsluitend te maken.

De blokken zijn gemaakt uit een groot beuken blad, Die ik eerst in delen heb gezaagde en daarna op de lintzaag heb geschulpt zodat ik twintig planken had van 520mm lang die ik daarna kon vlakken en van dikten.

Hierna kon ik de plankjes op de formaat zaag een 45 graden hoek kon zagen waardoor het plankje 250mm lang werden. Met tape de plankjes aan elkaar vast te maken en zo de blokken te verlijmen.

De laatste stap was het laten 3D printen van de tussen stukken die de blokken om hoog zouden houden hier voor heb ik gekozen voor een cilinder vorm van 26mm lang en 40mm breed die in het midden van de cilinder een vergroting heeft die 70mm in breedte is zodat het blok dat daar weer op komt te staan stabiel staat.